Symblogia

Blog za rasprave o filozofiji, znanosti i kulturi

Najave

Izv. prof. dr. sc. Drago Đurić, pročelnik Odelenja za filozofiju Filosofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, održat će predavanje pod naslovom “Kalam kosmološki argument i njegova ograničenja” u srijedu 29. travnja 2015., s početkom u 12.45h, u Dvorani “Krk” na Hrvatskim studijima. Predavanje će trajati oko 50 minuta, nakon čega slijedi rasprava. (plakat)

U utorak 3. veljače 2015., s početkom u 18.00h, održat će se okrugli stol pod naslovom “Znanost i vjera: sklad, mimoilaženje ili sukob?” u velikoj dvorani Matice Hrvatske, Strossmayerov trg 4. Uvodna izlaganja održat će prof. dr. sc. Mirko Planinić (PMF, SuZg), izv. prof. dr. sc. Hrvoje Štefančić (HKS), izv. prof. dr. sc. Pavel Gregorić (HS, SuZg) i dr. sc. Saša Ceci (IRB). Okrugli stol moderirat će prof. dr. sc. Stipe Kutleša s Instituta za filozofiju u Zagrebu. Nakon desetominutnih izlaganja slijedi rasprava. Ovdje možete preuzeti plakat i kratke životopise izlagača. Audio-snimka okruglog stola može se preuzeti ovdje.

U srijedu, 17. prosinca 2014. u 19.00h, u Gradskoj knjižnici (Starčevićev trg 6, Galerija Kupola, 3. kat) održat će se tribina pod naslovom “Postanak ili evolucija”. Na tribini će govoriti izv. prof. dr. sc. Pavel Gregorić (Odjel za filozofiju HS), dr. sc. Igor Mikloušić (Institut “Ivo Pilar”) i prof. dr. sc. Mirko Planinić (Fizički odsjek, PMF). Urednik i voditelj tribine je doc. dr. sc. Damjan Franjević (Biološki odsjek, PMF). (najava)

Prof. dr. sc. Boran Berčić (Odjel za filozofiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci) održat će predavanje pod naslovom “Nacionalni identitet” u petak, 12. prosinca 2014. u 12.00h u Velikoj dvorani Instituta za filozofiju, Ulica grada Vukovara 54/V.

Prof. dr. sc. Edo Pivčević s Odjela za filozofiju Sveučilišta u Bristolu održat će predavanje pod naslovom “Racionalna neistina”, 22. listopada 2014. u 11:00h u Velikoj dvorani Instituta za filozofiju, Ulica grada Vukovara 54, V. kat.

Gregory Scott (New York University) održat će predavanje “Why Aristotle Could Not Have Written katharsis as the Goal of Tragedy” u petak 3. listopada 2014. u 12.00h u Velikoj dvorani Instituta za filozofiju, Ulica grada Vukovara 54, V. kat (sažetak)

Dr. sc. Filip Grgić održat će predavanje “Što je (sretan ili nesretan) slučaj?” kao prvi u nizu kolokvija u sklopu znanstveno-istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost “Free Will, Cause and Luck”, u utorak 30. 9. 2014. u 11.00h u Velikoj dvorani Instituta za filozofiju, Ulica grada Vukovara 54/V.

Znanstveni skup Formal Methods and Science in Philosophy, u suorganizaciji Instituta za filozofiju, održat će se u Dubrovniku od 26. do 28. ožujka 2015. Pozvani izlagači su Paul Weingartner (University of Salzburg, Austrija) i André Fuhrmann (Goethe University Frankfurt am Main, Njemačka). Prijave za izlaganje primaju se do 5. studenog 2014. Naslov i sažetak na engleskom jeziku treba poslati prof. dr. Srećku Kovaču (skovac@ifzg.hr). Više o konferenciji ovdje.

U suorganizaciji Odjela za filozofiju Hrvatskih studija, Udruge za promicanje filozofije i Instituta za filozofiju u Zagrebu, održat će se međunarodna konferencija Aristotle’s Physics I. Konferencija će se održati u petak i subotu 16. i 17. svibnja 2014., s početkom u 9.30h, u Velikoj dvorani Instituta za filozofije (V. kat). (program).

Promocija knjige Uvod u bihevioralnu ekonomiju: Heurstike i pristranosti (ur. Darko Polšek i Kosta Bovan) održat će se u četvrtak 24. travnja 2014., s početkom u 19.30h, u knjižnici “Bogdan Ogrizović” u Preradovićevoj ulici. Promotori su dr. sc. Predrag Bejaković, dr. sc. Pavel Gregorić, i mr. sc. Vedrana Pribičević. Ovdje možete preuzeti pozivnicu i letak.

Odjel za filozofiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i Udruga za promicanje filozofije pozivaju Vas na predavanje “Philosophy of Biology and the Challenge of EvoDevo” koje će održati profesor Werner Callebaut (KLI Institut i Sveučilište u Beču). Predavanje će biti održano u petak 11. travnja 2014. u 14.30h, u dvorani ‘Dubrovnik’ (glavna zgrada Hrvatskih studija, Znanstveno-učilišni kampus Borongaj, Borongajska cesta 83d, Zagreb). Pozivnica i Sažetak predavanja (PDF).

5. međunarodni simpozij studenata filozofije “Suvremene filozofske teme Junior” održat će se od 22. do 24. svibnja 2014. na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Simpozij je otvoren za studente preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studija filozofije i srodnih znanosti te za nedavno diplomirane studente. Letak

4. studentski filozofski simpozij Odsjeka za filozofiju i Udruge studenata filozofije “logOS”, na temu “Sveučilište, filozofija, obrazovne politike”, održat će se na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku 8. i 9. svibnja 2014. Naslov i sažetak izlaganja studenti mogu prijaviti do 10. travnja. Tekst poziva i prijavnica mogu se naći ovdje.

One day symposium on the philosophy of Eric Olson će se održati u srijedu 9. travnja 2014. godine na Filozofskom fakultetu, predavaonica 401 (4. kat) s početkom u 10h. Organizatori su Odsjek za filozofiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci i Hrvatsko društvo za analitičku filozofiju. Program simpozija.

Prof. dr. sc. Alojz Ćubelić (Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu) održat će predavanje “Filozofija sluškinja teologije? sv. Toma Akvinski i Boecije Dacijski”, u organizaciji Instituta za filozofiju i Udruge za promicanje filozofije. Predavanje će se održati u utorak 8. travnja 2014. godine u 11.00h u Velikoj dvorani Instituta za filozofiju, Ulica grada Vukovara 54/V.

One day book symposium on SØeren Overgaard, Paul Gilbert and Stephen Burwood An Introduction to Metaphilosophy, (Cambridge University Press, 2013.) koji će se održati u utorak, 18. ožujka 2014. godine na Filozofskom fakultetu, predavaonica 401 (4.kat), s početkom  u 9 sati. Organizatori su Odsjek za filozofiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci i Hrvatsko društvo za analitičku filozofiju. Ovdje možete preuzeti program.

Prof. dr. Klaus Corcilius (Department of Philosophy, University of California – Berkeley) održat će predavanje “Aristotle on Basic Perceptual Discrimination” u ponedjeljak, 16. prosinca 2013. u 16.00h u dvorani “Čakovec” glavna zgrada Hrvatskih studija, Borongajska 83d. [poziv]

Simpozij pod naslovom “Treba li filozofiji njena povijest?” održat će se u četvrtak i petak 5. i 6. prosinca 2013. s početkom u 9.00h u  velikoj dvorani Instituta za filozofiju, V. kat, Ulica grada Vukovara 54. [program]

Okrugli stol pod naslovom “Znanost, ekonomija i znanstvena politka” održat će se u srijedu 27. studenog 2013. u 17.00h u velikoj dvorani Instituta za filozofiju, V. kat, Ulica grada Vukovara 54. Uvodničari okruglog stola su Željko Ivanković (Hrvatska udruga banaka, časopis Banka), Dejan Vinković (PMF Split, Institut sinergije znanosti i društva) i Mislav Žitko (Filozofski fakultet, Zagreb).

Biološki odsjek PMF-a i Hrvatsko biološko društvo organiziraju okrugli stol na temu “Što je vrsta?” koji će se održati u petak, 08. 11. 2013. u 17.00h u predavaonici BO1 na Rooseveltovom trgu 6. Uvodna izlaganja od 15min dat će uvodničari: prof. dr. sc. Mladen Kučinić (“Vrsta kao evolucijski brend”), doc. dr. sc. Antun Alegro: (“Koncept vrste od Linnea do molekularne taksonomije”), doc. dr. sc. Damjan Franjević: “Od krvne plazme do DNA barkodiranja” i Bruno Pušić (“Problem vrste s filozofskog gledišta”). Okrugli stol je organiziran povodom istraživanja o problemu vrste u biologiji koje je proveo Bruno Pušić, znanstveni novak i doktorant na Odjelu za filozofiju Hrvatskih studija. [izvještaj s okruglog stola]

U okviru MZOS projekta popularizacije znanosti „Znanost u kontekstu“, Institut za filozofiju organizira niz okruglih stolova i tribina čija je svrha ponuditi platformu za javnu raspravu o znanosti i tehnologiji kao višedimenzionalnim povijesnim,  kulturološkim, političkim, socijalnim i ekonomskim fenomenima. U sklopu ovog projekta, u ponedjeljak 21. listopada 2013. u 17.00h u velikoj dvorani Instituta za filozofiju, V. kat, Ul. grada Vukovara 54, održati će se okrugli stol “Humanističke i društvene znanosti u znanstveno-tehnološko doba“ na kojem će sudjelovati prof. dr. sc. Darko Polšek (FFZG), mr. sc. Predrag Pale (FER) i prof. dr. sc. Pavel Gregorić (HS). Nakon kratkih uvodnih izlaganja, predviđena je rasprava u koju je pozvana uključiti se stručna i šira zainteresirana javnost. [poziv] [tportal] [YouTube]

U sklopu ljetne sociološke škole koju organizira Udruga studenata sociologije “Anomija”, u subotu 5. listopada 2013. u 11.00h, u zgradi Hrvatskih studija na kampusu Borongaj, Pavel Gregorić održat će predavanje pod naslovom “Ateizam”.  [program]

U seriji znanstveno-popularnih predavanja koja organizira Ljetna tvornica znanosti, Klub samoborskih studenata i Gradska knjižnica Samobor, u ponedjeljak 22. srpnja u 19:30h Pavel Gregorić će održati predavanje pod naslovom “12 misaonih eksperimenata”. Sažetak dostupan na [facebook event]

Joško Žanić održat će izlaganje pod naslovom Jezik i konceptualizacija u petak, 5. srpnja 2013. u 11.00h, na Institutu za filozofiju, Ulica grada Vukovara 54/V.

Dan Instituta za filozofiju obilježit će se u četvrtak 27. lipnja u 11.00h u Velikoj dvorani Instituta, Ulica grada Vukovara 54/V. Na proslavi će biti predstavljena nova izdanja Instituta za filozofiju, ponajprije posljednja dva sveska dvojezičnog izdanja Petrićevih Peripatetičkih rasprava. [program]

Predstavljanje knjige fizičara Saše Cecija (IRB) Blesimetar, zbirke njegovih blogova s portala Jutarnjeg lista, održat će se u četvrtak 20. lipnja 2013. u 19.00h u Kulturno-informativnog centra (KIC), Preradovićeva 5, Zagreb. Knjigu će predstaviti prof. dr. Pavel Gregorić (HS), Igor Mikloušić (Institut “Ivo Pilar”) i autor. [najava]

Druge godine zaredom održat će se Zagrebačka konferencija o primijenjenoj etici (Zagreb Applied Ethics Conference 2013). Međunarodna konferencija s uglednim inozemnim gostima održat će se od srijede 12. do petka 14. lipnja 2013. godine na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, Znanstveno-učilišni kampus Borongaj. [program]

Domaći znanstveni skup “Filozofija i hrvatski jezik” održat će se u petak 10. svibnja 2013., 9.00-18.00h, na Institutu za filozofiju, Vukovarska 54/V u Zagrebu. [Program i sažeci]

15. Međunarodni simpozij Contemporary Philosophical Issues – Analytical Perspectives održat će se  9.-11. svibnja 2013. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, Sveučilišna avenija 4, predavaonica 401 (4.kat). [program]

4. međunarodni simpozij studenata filozofije „Suvremene filozofske teme Junior – INTUICIJE I SUVREMENOST“ održat će se od 16. do 18. svibnja 2013. na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Simpozij je otvoren za studente preddiplomskih, diplomskih i postdiplomskih studija filozofije i srodnih znanosti te za nedavno diplomirane studente. [poziv]

U petak 19. travnja 2013, u 19h, u Velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog doma (Perkovčeva 2), izdavačka kuća KruZak i Institut za filozofiju organiziraju predstavljanje zbirke Nasljeđe antike: ogledi u spomen Maji Hudoletnjak Grgić i časopisa Croatian Journal of Philosophy 35/2 (2012) – A Memorial Volume for Maja Hudoletnjak Grgić (1964–2010). Publikacije će predstaviti Pavel Gregorić, Davor Pećnjak, Petar Šegedin, Josip Talanga i Kruno Zakarija.

Udruga studenata filozofije Scopus poziva na gostujuće predavanje dr. Luce Malatestija (Rijeka) naslova “Defending psychopathy: an argument from values and moral responsibility” koje će se održati 12. 4. u 12:00 u dvorani Vukovar, glavna zgrada Hrvatskih studija, Borongajska 83d. Uz profesora Malatestija, student Lovro Savić s Odjela za filozofiju Hrvatskih studija održat će izlaganje naslova “Fikcionalizam u psihijatrijskom diskursu”. [letak]

Predavanje “Kozmologija: od mitova do današnje fizike”  na Institutu za filozofiju, Ulica Grada Vukovara 54 u Zagrebu, održat će dr.sc. Dario Hrupec (Institut Ruđer Bošković) u petak 15. ožujka 2013. godine s početkom u 18 sati u velikoj dvorani (V. kat). [FB event]

Na Institutu za filozofiju, Ulica grada Vukovara 54/V, od 5. do 7. prosinca 2012. održavat će se simpozij s međunarodnim sudjelovanjem pod naslovom “Filozofija u dijalogu sa znanostima”. Program i knjižica sažetaka mogu se naći ovdje.

petak 16. studenog 2012., s početkom u 16.00h, u knjižnici “Bogdan Ogrizović”, Preradovićeva 5, održat će se “pričaonica” povodom 20 godina interneta u Hrvatskoj. Na tribini sudjeluju Elizabeta Gojan (HRT), prof. dr. Pavel Gregorić (HS, SuZg), Ivan Marić (SrCe), prof. dr. Marina Mučalo (FPZg), dr. sc. Jadranka Stojanovski (IRB), prof. dr. Kristian Vlahoviček (PMF, SuZG). Voditelj pričaonice je Krešimir Macan. [pozivnica]

U četvrtak 15. studenog 2012., s početkom u 14.00h, održat će se okrugli stol povodom UNESCO-vog dana filozofije, pod naslovom “Filozofija danas”. Okrugli stol će se održati u Velikoj dvorani Instituta za filozofiju, Ulica grada Vukovara 54/V. Sudjeluju: dr. sc. Bruno Ćurko, prof. dr. sc. Pavel Gregorić, dr. sc. Boris Kožnjak, prof. dr. Franjo Sokolić i prof. dr. sc. Jure Zovko. [snimka]

U utorak 23. 10. 2012. u 19h, u dvorani 302 Hrvatskog katoličkog sveučilišta, o prvom članku kršćanskog kreda: “Vjerujem u Boga, Oca svemogućega, Stvoritelja neba i zemlje” razgovarat će teolog dr. sc. Ivica Raguž i ateist Pavel Gregorić. Potonji će pokušati objasniti zašto ne vjeruje u mogućnost postojanja svemogućeg bića, zašto misli da je dvojbeno zvati ga “Ocem” i zašto ne vjeruje da nebu i zemlji treba stvoritelj. [plakat][snimka]

U sklopu kolokvija Instituta za filozofiju, dr. sc. Filip Grgić održat će izlaganje pod naslovom “Prezentizam i eternalizam: U čemu je spor?” u utorak 2. listopada 2012. u 11.00h u Institutu za filozofiju, Ulica grada Vukovara, 54/5, Zagreb.

U ponedjeljak, 24. listopada u 19.30h, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, razgovarat će se o novoj knjizi Stipe Kutleše, Filozofija Ruđera Boškovića (Kruzak, Zagreb, 2012.). Na tribini će govoriti autor knjige i izdavač (Kruno Zakarija), a tribinu će voditi Kristijan Vujićić.

U Knjižnici “Bogdan Ogrizović” u Preradovićevoj ulici, u četvrtak 20. rujna s početkom u 20.00h, održat će se tribina pod naslovom “Higgsov bozon i poslije njega: Fizika i metafizika ili gdje su granice znanosti?” Na tribini govore: Vuko Brigljević, Silvio Pallua, Boris Kožnjak i Damir Mikuličić. Tribina će biti emitirana izravno u eter 3. programa Hrvatskog radija.

Prof. dr. Giuseppe Girgenti sa Sveučilišta San Raffaele u Milanu, održat će predavanje “Atena i Jeruzalem – stapanje horizonata” u petak 29. lipnja u 17.00h u Velikoj dvorani Instituta za filozofiju, Ulica grada Vukovara 54, na 5. katu. Više o predavaču i sažetak predavanja nalazi se ovdje.

utorak, 5. lipnja 2012. u 12.00h u Velikoj dvorani Instituta za filozofiju, Ulica Grada Vukovara 54/V, bit će predstavljeno dvojezično izdanje Petrićeve knjige Zaratustra i njegovih tristo i dvadeset Kaldejskih proročanstava koje je priredila dr. sc. Erna Banić-Pajnić. [pozivnica]

četvrtak 31. svibnja u 20.00h u knjižnici “Bogdan Ogrizović” u Preradovićevoj ulici održat će se tribina pod naslovom “Duhovnost između znanosti, filozofije i teologije”. Tribinu organizira i izravno u eter prenosi Treći program Hrvatskog radija. Na tribini će sudjelovati Jadranka Brnčić, Pavel Gregorić, Boris Gunjević, Rene Medvešek i Drago Pilsel. [program HRT3]

Prof. Marta Ujvari sa Sveučilišta u Budimpešti (Corvinus) održat će predavanje  na engleskom jeziku “Individual essence: gibt es solche?” u utorak, 22. svibnja 2012. u 13.00 sati. Predavanje će se održati u dvorani ‘Krapina’ zgrade Hrvatskih studija, Borongajska cesta 83d. [sažetak]

Prof. Jean-Baptiste Gourinat sa Sveučilišta u Parizu (Paris IV-Sorbonne) održati predavanje na engleskom jeziku pod naslovom “What Philosophy for Marcus Aurelius” u ponedjeljak, 21. svibnja 2012. u 11.15h. Predavanje će se održati u dvorani “Čakovec” u glavnoj zgradi Hrvatskih studija, na kampusu Borongaj, Borongajska ulica 83d. Sažetak izlaganja može se naći ovdje. Idućega dana, u utorak, 22. svibnja 2012. u 19.00h, Jean-Baptiste će održati izlaganje na engleskom jeziku pod naslovom “What is Stoicism?” u Kulturno informativnom centru, Preradovićeva 5. Sažetak predavanja može se naći ovdje.

Na Festivalu znanosti u Splitu od 23. do 28. travnja 2012. održat će se niz popularno-znanstvenih predavanja. Ovdje je raspored predavanja. U petak 27. travnja 2012. od 15.45 do 16.30.h, Pavel Gregorić održat će predavanje pod naslovom “10 najboljih misaonih eksperimenata”. Ovdje je plakat predavanja. Od 18.45 do 20.30 slijedi tribina o kritičkom mišljenju na kojoj će sudjelovati Saša Ceci (IRB, Zagreb), Pavel Gregorić (HS, Zagreb), Dario Hrupec (IRB, Zagreb) i Igor Mikloušić (Institut Ivo Pilar, Zagreb). Tribinu će moderirati Neven Barković.

U serijalu Skeptici u pubu, u petak 13. travnja 2012. u 18.ooh, u pubu “Spunk” na Aveniji Većeslava Holjevca, podno nove Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Pavel Gregorić održat će popularno predavanje pod naslovom “David Hume: Moj najdraži skeptik”, u trajanju od 20 minuta, nakon čega slijedi 20 minuta rasprave. [FB najava]

Tribina o kritičkom mišljenju održat će se u Gradskoj knjižnici u Koprivnici u srijedu 11. travnja u 18h. Na tribini će sudjelovati Saša Ceci (IRB, Zagreb), Pavel Gregorić (HS, Zagreb), Dario Hrupec (IRB, Zagreb) i Dragana Sekulić (HS, Zagreb). [FB najava] [plakat]

Međunarodna konferencija pod naslovom Identity in the Context of Practical and Theoretical Philosophy, u organizaciji Odjela za filozofiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Udruženja za promicanje filozofije i Odjela za filozofiju Karl Franzenova Sveučilišta u Grazu, održat će se u zgradi Centra za napredne studije u Dubrovniku 12. i 13. travnja 2012. godine. [privremeni program i sažeci]

Orly Lewis sa Sveučilišta Humboldt u Berlinu održat će predavanje “Philosophy in the Service of Medicine – the case of Aristotle and Praxagoras” u četvrtak 24. studenog 2011. u 11.15h u dvorani “Gospić”, Hrvatski studiji, Borongajska 83d. [sažetak] [poziv]
Iduća dva dana, s Orly Lewis kao gošćom, održat će se radionica na engleskom jeziku na kojoj će se čitati Ps. Aristotelovski spis Peri pneumatos (De spiritu, O duhu), važan za ranu recepciju Aristotelova učenja o prirođenoj pneumi. Radionica će se održati u petak 25. studenog u terminima 11.00-13.00h i 15.00-17.00h te u subotu 26. 11. u terminu 11.00-13.00h, u Maloj vjećnici na drugom katu zgrade Hrvatskih studija. Grčki tekst spisa O duhu u Bekkerovom izdanju može se skinuti ovdje, a revidirani Dobsonov prijevod na engleski dostupan je ovdje.

Joško Žanić ponovit će izlaganje pod naslovom “Eksternalizam i temelji semantike“, održano nedavno u Zadru (v. niže sažetak), na Zagrebačkom lingvističkom krugu, u Klubu sveučilišnih nastavnika, Hebrangova 17, u utorak 15.11.2011. u 19.15h.

Prof. dr. Lukas Meyer s Odjela za filozofiju Sveučilišta u Grazu održat će predavanje Time Dimensions in the Climate Justice Debate u utorak, 15. studenoga 2011. u 13.00h u dvorani “Pula” zgrade Hrvatskih studija, Borongajska cesta 83d. [poziv sa sažetkom]

Tribina pod nazivom “Treba li medicini alternativa?”, u organiziciji hrvatske podružnice Center For Inquiry,  održat će se u petak 4. studenog 2011. u 19.00h u prostorijama Tribine Grada Zagreba, Kaptol 27. Na tribini će sudjelovati dr. sc. Tomislav Portada (IRB, Zagreb), prof. dr. Damir Sapunar (MEF, Split) i prof. dr. sc. Ana Marušić (MEF, Split).

CFI Croatia i Hrvatsko prirodoslovno društvo organiziraju javnu tribinu na temu pseudoznanosti koja će se održati u dvorani Tribine Grada Zagreba, Kaptol 27, u petak 7. listopada 2011 u 19.00h. Voditelj tribine bit će dr. sc. Dario Hrupec s IRB-a, a govorit će prof. dr. Danko Bosanac s IRB-a, prof. dr. Mladen Juračić s PMF-a u Zagrebu i doc. dr. Dejan Vinković s PMF-a u Splitu. Facebook event

Predstavljanje knjige “Značenje, stvarnost i konceptualna struktura” J. Žanića održat će se u četvrtak, 29. 09. 2011., u Društvu sveučilišnih nastavnika u Zagrebu, Hebrangova 17/I, u 17.00 sati. O knjizi će govoriti Nenad Miščević, Kruno Zakarija i autor. U 18.00 sati Nenad Miščević održat će izlaganje pod naslovom “Pejorativi”.

Joško Žanić održat će izlaganje pod naslovom “Eksternalizam i temelji semantike” u utorak, 13.09.2011., u dvorani za poslijediplomske studije u zgradi Rektorata (Mihovila Pavlinovića bb) Sveučilišta u Zadru, od 12 do 13 sati. [sažetak]

U sklopu međunarodne konferencije o primijenjenoj etici u organizaciji Udruge za promicanje filozofije i Odjela za filozofiju Hrvatskih studija, Neven Sesardić održat će plenarno izlaganje u petak 17. lipnja 2011. u 16.30h u velikoj dvorani Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj, a Peter Singer održat će plenarno izlaganje u subotu 18. lipnja 2011. u 11.00h u svečanoj dvorani rektorata, Trg Maršala Tita 14.

Udruga za promicanje filozofije i Odjel za filozofiju Hrvatskih studija organiziraju međunarodnu konferenciju o primijenjenoj etici koja će se održati od 16. do 18. lipnja 2011. u zgradi Hrvatskih studija na Borongaju. Keynote speakers su Peter Singer (Princeton) i Neven Sesardić (Hong-Kong).  [poziv] [prijava] [program]

Odsjek za filozofiju Sveučilišta u Rijeci i Hrvatsko društvo za analitičku filozofiju organiziraju međunarodnu filozofsku konferenciju pod naslovom Man and World koja će se održati 20. i 21. svibnja 2011. na Filozofskom fakultetu u Rijeci, Krautzekova bb, predavaonice 401 i 402. [program]

Prof. dr. Nenad Miščević (Sveučilište u Mariboru/CEU Budimpešta) održat će kratko izlaganje pod naslovom “Živimo li u bezbojnom svijetu? Problem eliminativizma za sekundarne kvalitete”  u srijedu 11. svibnja 2011. u 17.00h u Klubu sveučilišnih nastavnika, Hebrangova 17/I. Nakon izlaganja slijedi rasprava. [sažetak]

U sklopu Festivala znanosti u Sinju najavljena je tribina “Prepoznavanje pseudoznanosti – važan dio znanstvene pismenosti” koja će se održati u Sinju, 11. travnja 2011., u 18:00h u Dvorani Franjevačkog samostana. Najavu možete pročitati na ovim stranicama. Na tribini će se govoriti razlici između znanosti i pseudo-znanosti, o utjecaju pseudo-znanosti (astrologija, tarot, stvari na rubu znanosti i sl.) na društvo, njezinoj štetnosti ili eventualnoj korisnost, ljudima odgovornim za širenje iste, o stvarima koje su između znanosti i pseudo-znanosti i sl. Kolika je šteta svih tih “nadnaravnih” pojmova za čovjeka, kao i za čitavo društvo i kako se boriti protiv istoga? Na ta pitanja, kao i mnoga druga, odgovore će nam dati dva fizičara (Saša Ceci i Dario Hrupec), urednik T-portala (Neven Barković) i evolucijski psiholog (Igor Mikloušić), pod vodstvom moderatora Bojana Markičevića.

Hrvatski institut za istraživanje mozga (HIIM) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko društvo za neuroznanost (HDN) od 14. do 20. ožujka 2011. po 10. put zaredom organiziraju Tjedan mozga sa sljedećim temama:
1. Mozak i učenje
2. Neuroekonomija
3. Novija dostignuća u neuroznanosti
Raspored događanja možete vidjeti ovdje.

Odsjek za filozofiju Sveučilišta u Rijeci (http://www.ffri.hr/phil/) i Hrvatsko društvo za analitičku filozofiju (http://www.ffri.hr/~hdaf/eng/) organiziraju jednodnevnu konferenciju pod naslovom “On Free Will and Philosophy of Religion” koja će se održati u srijedu 23. veljače 2011 na Filozofskom fakultetu u Rijeci, S. Krautzeka bb – Kampus, učionica 401 (4. kat). [program]

Dr. sc. Luka Boršić (Institut za filozofiju) održat će kratko izlaganje pod naslovom “K novovjekovnoj znanosti”  u srijedu 9. veljače 2011. u 19.00h u Klubu sveučilišnih nastavnika, Hebrangova 17/I. Nakon izlaganja slijedi rasprava. [sažetak]

U kontakt-programu Ekumena na HRT-1 u srijedu 29. 12. 2010. of 14.20 do 15.00h raspravljat će se o tome je li ateizam nova religija, potječe li ateizam iz kršćanstva, te što je to sloboda od religije. U programu sudjeluje jedan adventistički teolog i filozof (Željko Porobija), jedan islamski teolog (Mevludin Arslani) i jedan filozof ateist (Pavel Gregorić).

Joško Žanić održat će kraće izlaganje pod naslovom “O istini”  u srijedu, 15. prosinca 2010., u Klubu sveučilišnih nastavnika, Hebrangova 17/I, u 17h. Sažetak

“125 godina komuniciranja i popularizacije znanosti u javnosti” je naziv simpozija u organizaciji Hrvatskog prirodoslovnog društva (HPD) koji će se održati u četvrtak i petak, 9. i 10. prosinca 2010. u “Preporodnoj dvorani”, Opatička 18. Više detalja u programu simpozija.

Udruga za promicanje filozofije organizira međunarodni filozofski simpozij Metaphysics, Language, and Morality koji će se održati 1-3. prosinca 2010. na znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj, Borongajska cesta 83d. Program s knjigom sažetaka dostupan je ovdje. Link na stranicu UPF-a.

Redakcija Jutarnjeg lista organizira okrugli stol u formi dijaloga vjernika i nevjernika o trima važnim pitanjima današnjega društva: umjetna oplodnja, vjeronauk u školama i tolerancija različitosti. Okrugli stol će se održati u prostorijama EPH-a, Koranska 2, u ponedjeljak 18. listopada 2010. u 17.00h. Na okruglom stolu sudjelovat će prof. dr. Branko Guberina (IRB) i doc. dr. sc. Ivica Raguž (KBF) na strani vjernika, te prof. dr. sc. Slobodan Bosanac (IRB) i doc. dr. sc. Pavel Gregorić (FF)  na strani nevjernika. Okrugli stol trajat će ukupno oko 90 minuta, tj. 20-30 minuta o svakoj od triju tema. Okruglim stolom moderirat će novinari Goran Andrijanić i Tanja Rudež. (Jutarnji list, 23. 10. 2010.)

Tribina “Empatija i umjetna inteligencija” održat će se u četvrtak 14. listopada 2010.  u 18.00h u konferencijskoj dvorani Zagrebačkog centra za kulturu i mlade u Ulici Kneza Mislava 11, na prvom katu. Na tribini će sudjelovati Nikolina Filipović, Pavel Gregorić i Milan Košuta. Nakon uvoda od 10min i izlaganja od 15-20min slijedi rasprava. [plakat]

Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru i Filozofski fakultet Sveučilišta u Ljubljani organiziraju međunarodni znanstveni skup pod naslovom Suvremena znanost i vjera koji će se održati 29. i 30. listopada 2010. u Mostaru. U pozivu stoji da su “interes pokazali vrsni znanstvenici, od kojih posebno treba izdvojiti članove Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Vladimira Paara, Ivana Supičića, Mislava Ježića, Franju Šanjeka, Stanka Popovića i drugi”. Ovdje se može naći poziv i obrazac za prijavu.

Hrvatski P.E.N. centar organizira okrugli stol pod naslovom “Estradizacija kulture i uništavanje kritičkog diskursa” koja će se održati u petak 28. svibnja 2010. u 19.00h u Velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva, Perkovčeva 2.

U seriji tribina pod naslovom “Teološki četvrtak” koju organizra izdavačka kuća “Kršćanska sadašnjost”, u četvrtak 27. svibnja 2010. u 19.00h u Dvorani II na katu Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, Kaptol 29A, održat će se javna tribina pod naslovom “Ateizam danas”. Na tribini će kratka izlaganja (10-15 min) iznijeti dr. sc. Ivica Raguž (Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu, Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku) i dr. sc. Pavel Gregorić (Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu), nakon čega slijedi rasprava. Povod za razgovor bit će knjige Richarda Dawkinsa Iluzija o bogu i Keitha Warda, Zašto gotovo sigurno ima Boga: Sumnja u Dawkinsa. [plakat]

Forum za etičnost i razvoj znanosti i visokog obrazovanja, u suradnji s Tribinom “Gornji Grad”, organizira javnu tribinu “Prepisivanje i šutnja u akademskoj zajednici: uzroci, posljedice i rješenja” koja će se održati u ponedjeljak 24. svibnja 2010. godine u 19.00h u prostorijama Tribine na Kaptolu 27. Na tribini će izlagati prof. dr. sc. Ana Marušić, mr. sc. Mirko Petrić, doc. dr. sc. Vedran Katavić i doc. dr. sc. Tomislav Bracanović. [poziv]

Hrvatsko novinarsko društvo organizira tribinu pod naslovom Mediji i znanost koja će se održati u četvrtak 20. 5. 2010. u 11.00h u Novinarskom domu, Perkovčeva 2, Zagreb. Na tribini će kratka izlaganja održati dr. sc. Tomislav Bracanović, dr. sc. Dejan Vinković, dr. sc. Mladen Juračić i predstavnik MZOŠ-a, nakon čega slijedi rasprava.

Christian Pfeiffer sa Humboldt-Universitäta u Berlinu održat će predavanje pod naslovom “Continuity and Contact: On Aristotle’s Physics V.3″ u ponedjeljak 17. 5. 2010. u 9.30h u dvorani “Čakovec” u zgradi Hrvatskih studija na Borongajskom kampusu, Borongajska 83d. [sažetak]

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

 
%d blogeri kao ovaj: