Symblogia

Blog za rasprave o filozofiji, znanosti i kulturi

Rukopisi

Posted by Pavel Gregoric dana 06/12/2013

21. studenog posjetio sam sjedište renomirane izdavačke kuće De Gruyter u Berlinu, zajedno s još dvoje kolega s kojima uređujem časopis za antičku filozofiju i znanost, RhizomataUrednica filozofskih i filoloških edicija De Gruytera pokazala nam je arhivu De Gruyterovih izdanja, s primjercima svih knjiga koje je tiskao De Gruyter, ali i knjiga koje su tiskale izdavačke kuće koje je De Gruyter preuzeo od 1910. do 1919. Radi se o četiri izdavačke kuće koje su specijalizirale za stručnu literaturu, osobito iz filozofije i filologije, i koje su nosile imena svojih vlasnika: G. Reimer, G. J. Göschen, J. Guttentag, M. VeitK. J. Trübner.

Desetak tisuća knjiga stoji u ostakljenim policama, od poda do visokoga stropa, u  hodniku prostranoga četvrokutnog tlocrta koji se pruža 2. katom zgrade. Jedina “rupa” u tim policama je zid na kojima se nalaze tri uokvirena autografa koje vlasnici De Gruytera smatraju svojim relikvijama.

1. autograf je pismo koje je Johann Gottlieb Fichte 3. svibnja 1808. napisao svom izdavaču, Georgu Reimeru, u vezi s tiskom svog Govora njemačkoj naciji.

IMG_1936_tonemapped

2. autograf je jedna stranica rukopisa Schleiermacherova djela O kršćanskoj vjeri, s marginalijama, koje je tiskao Georg Reimer 1831. godine.

IMG_1937_tonemapped

3. autograf je pismo Alexandera von Humboldta iz 1851., također Georgu Reimeru, vezano uz tisak nekog Humboldtova djela čiji sam naslov prečuo. Rečeno nam je da je pismo napisano ukoso jer ga je Humboldt pisao na koljenu.

IMG_1938_tonemapped

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

 
%d blogeri kao ovaj: