Symblogia

Blog za rasprave o filozofiji, znanosti i kulturi

Integrativna bioetika u Beogradu

Posted by Pavel Gregoric dana 29/04/2013

Screen Shot 2013-04-29 at 16.11.18Od 14. do 16. svibnja 2013. u Beogradu će se održati međunarodna konferencija iz bioetike pod naslovom Enhancement: Cognitive, Moral and Mood, s renomiranim govornicima poput Petera Singera (Princeton), Juliana Savulescua (Oxford), Ingmara Perssona (Goteborg/Oxford) i Nicholasa Agara (Wellington).

Kao što se može vidjeti iz programa, 6. i 7. panel na konferenciji posvećen je takozvanoj “integrativnoj bioetici” na kojima će se šestoro zanstvenika iz Hrvatske i Srbije kritički osvrnuti na teoriju i praksu integrativne bioetike. Izlaganja će biti na engleskom jeziku, pa će se renomirani gosti moći upoznati s teoretskim i praktičnim problemima u jednom od najizdašnije financiranih istraživačkih programa u području humanističkih znanosti u Hrvatskoj u proteklom desetljeću. (Vidi raniji post o integrativnoj bioetici.)

Zanimljivo, u ranijoj verziji programa konferencije u Beogradu, kreiranoj koncem siječnja 2013., među najavljenim sudionicima na ovoj konferenciji su  Amir Muzur i Iva Rinčić iz Rijeke, istaknuti zastupnici integrativne bioetike, no u konačnom programu – u kojemu su čak dva panela posvećena integrativnoj bioetici – njih više ne nalazimo. Jesu li procijenili da bi bilo iznimno teško braniti teoriju i praksu integrativne bioetice pred ovakvom publikom, ili je posrijedi nešto drugo?

Čekamo konferenciju i izvještaje iz Beograda.

7 komentara Za “Integrativna bioetika u Beogradu”

 1. Sandra said

  Jasno je zbog čega na konferenciju nisu pozvani rodonačelnici integrativne bioetike iz Hrvatske, kao ni njeni zastupnici iz Srbije-kao neko ko zastupa integrativnu bioetiku u Srbiji nisam dobila zvaničan poziv za ovu konferenciju, već sam naknadno “ubačena” zahvaljujući mom profesoru koji je smatrao da zaslužujem da budem prisutna. No, kako stvari stoje, meni se čini da će paneli posvećeni integrativnoj bioetici zapravo biti jedan bioetički cirkus a ne argumentovana rasprava, pa ću dobro razmisliti da li da svoje dragoceno vreme posvetim ovom predstojećem cirkusu ili recimo, svom dečku?… No, nije mi jasno kako se organitazori ove svetske konferencije nisu dobro raspitali koga zovu?! Zar se protiv prof. Tomislava Bracanovića na zagrebačkom sudu ne vodi proces za klevetu prof. Veljaka i prof. Čovića? I kako u tom slučaju on može objektivno govoriti o integrativnoj bioetici? Najtužnije od svega je to što će nas svetski bioetičari opet gledati kao jednu (polu)periferiju i intelektualnu i moralnu. Najzad, svako je odgovoran za svoje postupke i dela onako kako jedino ume, ma šta to značilo.

 2. Sandra said

  Pojela maca jezik? Pa da, moji komentari su uvek nepodobni za objavljivanje. Ali, tako je to-istina je uvek ružna-ali je istina. Zaboravih imenom i prezimenom da se potpišem-dakle, dr sc. Sandra Radenović, Katedra humanističkih nauka, Medicinski fakultet Unvierziteta u Beogradu, potpredsednik Bioetičkog društva Srbije.

  • Draga kolegice,
   Hvala na javljanju. Kao što se može vidjeti iz ranije verzije programa skupa, zastupnici integrativne bioetike iz Hrvatske jesu bili pozvani, ali su u međuvremenu odustali od sudjelovanja. Čovjek bi mogao pomisliti da su odustali kad su vidjeli da će integrativna bioetika biti podvrgnuta kritici pred uvaženom publikom. Nadam se da bar Vi nećete propustiti dragocjenu priliku da na licu mjestu uvjerite uvaženu publiku da kritike nisu osnovane.
   Ja bih rekao da su se organizatori jako dobro raspitali koga zovu, jer su pozvali autora jedinog (doduše kritički intoniranog) prikaza integrativne bioetike u nekom međunarodno priznatom časopisu specijaliziranom za bioetiku. A to što je Čović protiv Bracanovića (i ne samo njega) podigao privatnu tužbu sasvim je sporedno. Za argumentiranu raspravu, kojoj kao filozofi stremimo, trebalo bi biti potpuno svejedno da li se netko voli ili se sudi. Usput, nisam siguran da Vam je logika valjana: ako X podigne privatnu tužbu protiv Y, to po Vama znači da Y ne može objektivno govoriti o istraživačkom programu kojemu je X rodonačelnik?
   Na koncu, budite uvjereni da će nas svjetski bioetičari gledati kao periferiju samo ako ćemo izigravati uvrijeđenosti i izlike za sučeljavanje argumenata tražiti u irelevantnim činjenicama o osobnim odnosima.

  • A propos vašeg “pojela maca jezik”, kolegice Sandra, čujem da ste svoje dragocjeno vrijeme ipak odlučili investirati u nešto važnije od sučeljavanja s argumentiranom kritikom integrativne bioetike pred uvaženim inozemnim gostima.

 3. Sandra said

  Vidim da me niste razumeli, nisam ni očekivala. Dobro jutro bako-berem šljive, sinko!

 4. jjuraj said

  Kako je prošlo?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

 
%d blogeri kao ovaj: