Symblogia

Blog za rasprave o filozofiji, znanosti i kulturi

Filozofija u 5 minuta

Posted by Pavel Gregoric dana 19/06/2011

Massimo Pigliucci je profesor filozofije na City University of New York i autor bloga rationallyspeaking.blogspot.com. Pigliucci se bavi filozofijom znanosti, ali je i poznati popularizator filozofije. Jedan od načina na koji Pigliucci popularizira filozofiju je putem petominutnih filmova koje stavlja na YouTube. Filmovi imaju (didaktički prokušanu) dijalošku formu. Veći dio filmova je animiran uz pomoć programskog paketa Xtranormal, s digitaliziranim glasovima na koje se treba malo priviknuti. Ali filmovi su poučni i predstavljaju zgodan uvod u pojedine filozofske teme. Ovdje je popis dostupnih filmova.

Što je filozofija? Kratki uvod u filozofiju, kako se ona razlikuje od znanosti i misticizma, zašto je važna.

Što je s metafizikom? Roboti Hypatia i Simplicio razgovaraju o tome što je metafizika, otvara li znanost metafizička pitanja, kako se razlikuje teorija u znanosti od teorije u filozofiji.

Ima li napretka u filozofiji? Hypatia i Simplicio razgovaraju o tome ima li napretka u filozofiji i kako se on razlikuje od napretka u znanosti.

Može li znanost odgovoriti na pitanje morala? Hypatia i Simplicio razgovaraju o tezi Sama Harrisa da znanost može odgovoriti na sva relevantna moralna pitanja.

Uvod u filozofiju znanosti I

Uvod u filozofiju znanosti II

David Hume, veseli skeptik

Neuroetika i problem jurećeg vagona Rasprava o poznatom etičkom problemu i kako nam on otkriva što smatramo dobrim a što lošim.

Čuda Anmirani likovi, Marta i David, raspravljaju o humeovoskom pristupu čudima i tvrdnji da vanredne tvrdnje zahtijevaju vanredne potvrde.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

 
%d blogeri kao ovaj: