Symblogia

Blog za rasprave o filozofiji, znanosti i kulturi

Odlazak jedne generacije 2

Posted by Matko Gjurašin dana 03/01/2011

Brian Leiter opet nas obavještava o odlasku filozofa, ovaj put zauvijek. Među imenima se ističu Phillippa Foot, vodeća etičarka vrlina, Antony Flew, filozof religije o čijem sam liku, dijelu i smrti pisao na ovom blogu, John Haugeland, filozof uma, Nelson Pike, filozof religije. Ako netko prepozna poznatije ime u Leiterovom postu, neka ih navede u komentaru i ukratko opiše njihov doprinos.

2 komentara Za “Odlazak jedne generacije 2”

 1. Mene kao povjesničara antičke filozofije ovaj popis osobito rastužuje.

  Jacques Brunschwig bio je profesor antičke filozofije na Sorbonni, autor velikog broja iznimno utjecajnih radova o Aristotelu i helenističkoj filozofiji, među inima i “Epikur i problem privatnog jezika” preveden u zbirci o helenističkoj filozofiji koju sam priredio s Filipom Grgićem i Majom Hudoletnjak Grgić (vidi niže).

  David Furley bio je profesor na Princetonu, član Britanske akademije, autor nekoliko knjiga, zbirki i antologijskih članaka, naročito o atomistima i Aristotelu.

  Pierre Hadot bio je profesor antičke filozofije na College de France, autor velikog broja izvanrednih radova iz helenističke i post-helenističke filozofije, osobito stoičke i neoplatonovske. Ako se ne varam, jedna njegova knjiga prevedena je nedavno u Srbiji (Šta je to antička filozofija?).

  Ian Mueller bio je profesor filozofije na Sveučilištu u Chicagu, jedan od vodećih filozofa i povjesničara antičke matematike, autor knjige Philosophy and Mathematics and Deductive Structure in Euclid’s “Elements” i sedamdesetak članaka iz antičke matematike, astronomije i kozmologije.

  Na žalost, na ovaj popis povjesničara antičke filozofije koji su nas napustili 2010. godine moram dodati još jedno ime: Maja Hudoletnjak Grgić. Maja je objavila nekoliko knjiga i više desetaka članaka, bila je vrsna povjesničarka antičke filozofije i medicine, draga kolegica i suradnica. Umrla je puno prerano, u 46. godini života.

 2. Dijana said

  Denis Dutton bio je profesor na Sveučilištu Canterbury (Novi Zeland), osnivač i urednik nekoliko web stranica od kojih je najpoznatija Arts & Letters Daily te urednik časopisa Philosophy and Literature u sklopu kojeg je pokrenuo i famozni The Bad Writing Contest. Autor je brojnih radova iz estetike od kojih je najpoznatija knjiga The Art Instinct: Beauty, Pleasure, and Human Evolution u kojoj se fokusira na primjenu Darwinovih principa u estetici.

  David L. Hull bio je profesor na Northwestern Sveučilištu (1985-2000., kada odlazi u mirovinu), bavio se filozofijom znanosti, a posebno filozofijom biologije. Objavio je desetak knjiga (kao autor i urednik) te više od stotinu članaka, čime je praktički oblikovao ono što znamo kao filozofiju biologije. Bio je poznat i kao veliki borac za prava homoseksualaca.

  Mary Anne Warren je bila profesorica na Sveučilištu San Francisco. Poznata je po svojim radovima iz bioetike, posebno na temu abortusa, odabira spola te prava životinja.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

 
%d blogeri kao ovaj: